Търсене

понеделник, 14 май 2012 г.

Понижената активност през пролетта е типична за над половината от нас

 
Природата на синдрома на хроничната умора все още не е изучена достатъчно. Специалистите се затрудняват да обяснят защо толкова много хора страдат от нея и как точно може да се преодолее проблема..

Иминолозите са убедени, че хроничната умора се провокира от вирусите. Специални изследвания показват, че в кръвта на много пациенти, оплакващи се от хронична умора има висока концентрация на антитела, които имунната система изработва срещу вирусите от групата на херпеса.

Практически всички херпес вируси присъстват латентно е организма и не пречат на неговата нормална работа. Но при рязко намаляване на имунитета , Херпес вирусите  рязко  оживяват , започват активно да се размножават и да атакуват различните системи на организма.


Според статистиката, 60% от хората на възраст от 20 до 50 години през пролетта изпитват понижена жизнена активност.

За хората, страдащи от  хроничната умора са характерни следните симптоми:

1.безпричинна умора в продължение на най-малко 6 месеца;
2. Постоянна температура-37-37,3 градуса;
3. Често главоболие ( особено вечер )
4. Увеличаване и болезненост на шийните лимфовъзли  без видим възпалителен процес;
5. Мигриращи артралгии ( непостоянни болки в ставите )
6. Нарушения в паметта, разсеяност, намалена работоспособност;
7. Емоционални промени;
8. Нарушения в съня;
9. намаляване на сексуалното влечение;

За ефективната борба с появите на хроничната умора е необходима намесата на специалист. Но ако искате да избегнете тежките последствия от това заболяване, придържайте се към следните няколко съвета как да избегнем или намалим последствията от хроничната умора:


--- Определете целта си. какво искате - да отидете на дискотека или на фитнес залата? Това ще помогне да си съберете мислите , да не губите излишно сили.

--- Наспивайте се . Като начало се опитвайте да не си лягате по-късно от 23 часа. Доказано е, че сънят след полунощ не е достатъчна почивка за тялото.

---- Нормализирайте храненето си. Желателно е то да бъде на всеки 3-4 часа. Храната трябва да съдържа необходимите за организма витамини и хранителни вещества. Особено полезни продукти са ябълките, които съдържат много желязо и витамин С, гроздето, зелена салата, целина, която повишава общия тонус  и потентността, шипковата отвара и сокът от моркови за закуска и чаят с лайка преди сън.

---- Почивайте си. Чистият въздух е полезен, които работят продължително на компютър или въобще седнали на бюро.

---- Редовно се занимавайте с физически упражнения

---- Бъдете оптимисти! Липсата на радост от живота провокира хроничната умора. Ценете малкитерадости ; )